İskender'e babası bu muhteşem atı almadan önce, bir kahin "Bu atın üzerindeki kişi dünyanın hakimi olacak" demişti. İskender ona çocuğu gibi bakıyordu. Başı bir boğanın ki kadar iriydi ve alnının orta yerinde beyazdan bir yıldız vardı. Bu nedenle adını Bucephallus (Bukefelos)* koymuştu. Daha sonra İskender, doğu seferlerindeki başarısını, atının alnındaki Pitagoras beşgeninin verdiği güce bağlıyacaktı.
Bucephallus’u ilk gördüğünde 12 yaşındaydı İskender. Babası o gün sarayın avlusunda at satıcıları ve terbiyecileriyle konuşmaktaydı. Diyorlardı ki bu çok iyi cins bir at, ama üzerine binmek imkansız. Bu nedenle de ucuza vereceklerdi. Kral Filip almaya niyetli olmadığını söylemişti. İskender bunu duyunca mermer merdivenlerden koşarak indi ve babasına atı alması için israr etti ve ikna etmek içinde onu terbiye edebileceğini ve edemezse de parasını kendi kesesinden vereceğini söyledi. Babası şaşırdı ve oğlunun bu israrına sevindi de.
İskender evvela atın yanında yavaş adımlarla dolaştı, kulağına tatlı namelerle fısıldadı ve anladı ki at güneşi arkasına alınca önünde görülen kendi gölgesinden korkuyor. Sonra bindi ata ve güneşe doğru sürdü bu çılgın atı. At gölgesini görmediği için huysuzlanmamıştı. Herkes şaşırdı ve başladılar alkışlamaya. Kral oğlu ile övünüyordu. Çok sevinmişti,
“Oğlum” dedi “Belli oldu ki Makedonya sana dar gelecek. Kendi değerine layık bir krallık kurmalısın !”
İskender her geçit töreninde ve her gittiği seferde Brucephallus’un üzerindeydi. Makedonya’nın ona dar geldiği anlaşılmaya başlanmıştı. Babasının hayal ettiği Pers seferine artık hazır sayılırdı. Görülüyordu ki dünyanın hakimi olacaktı.
*: Bukefalos, Büyük İskender'in sahibi olduğu ve antik çağın en bilinen efsanevi savaş atı. Makedonya'dan Hindistan'a dek uzanan sefer hareketlerinde Büyük İskender'in yanında olmuş, Kuzey Hindistan'da yapılan Hydaspes Savaşı sonrasında, MÖ Haziran 326'da ölmüş ve Bukefalya'ya gömülmüştür.( Vikipedi)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder